Wat kost een interieuradvies?

Alles wat je moet weten over de kosten van een professioneel interieuradvies

wat kost een interieuradvies
Gepubliceerd op 28 augustus 2023

Een professioneel interieuradvies: wat kost dat?

Wat kost een interieuradvies: in dit artikel vind je de antwoorden op al je vragen!

Wanneer je er over na aan het denken bent om je huis of kamer een make-over te geven, komen er veel vragen naar boven. Doe ik het zelf of win ik advies in? We horen je al denken: wat kost een interieuradvies nu eigenlijk?

Een huis is meer dan alleen een plaats waar je woont; het is een plek waar je thuiskomt na werk, een plek waar je samenleeft met je partner of gezin. Je huis is een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn en mooie herinneringen maakt. Het creëren van een huis dat niet alleen mooi is, maar ook functioneel en eigen aanvoelt, is een kunst op zich. Het is een bezigheid die heel veel mensen leuk vinden, maar ook iets wat heel veel mensen lastig vinden. Hier komt de wereld van professioneel interieurontwerp en -advies tot leven.

Wat kost een interieuradvies?

wat kost een interieuradvies

Eén van de meest gestelde vragen rondom interieurontwerp is: wat kost een interieuradvies nu eigenlijk? Niet zo gek, natuurlijk. Het is logisch dat je wilt weten wat de kosten van een interieuradvies zijn voordat je er überhaupt over na gaat denken of je een professionele interieurontwerper in de hand wilt nemen.

Er zijn een aantal verschillende vormen waarin interieurprofessionals werken. Dit is doorgaans afhankelijk van de behoeften van de klant en van de grootte van het project. Om je mee te nemen in  verschillende prijsvormen, hebben we de drie meest voorkomende voor je op een rijtje gezet:

Uurtarief interieuradvies

Sommige interieurstylisten werken met een uurtarief. Dit tarief is gebaseerd op de ervaring van de ontwerper en varieert tussen de €60 en €200 euro per uur. Het voordeel hiervan is dat je alleen betaalt voor de tijd die de ontwerper aan jouw project besteedt. 

Projectprijs

In sommige gevallen bieden interieurstylisten een vast tarief voor hun diensten, vaak in pakketvorm. Denk aan een vast bedrag voor een volledige make-over van een ruimte of een bedrag voor alleen een kleuradvies. Daarin worden voor een vaste prijs vooraf bepaalde diensten geleverd. Dit kan handig zijn omdat je van tevoren precies weet wat de kosten zullen zijn en wat je ervoor krijgt. Dit is ook de manier waarop wij bij Cahaia onze pakketten hebben ingezet, met pakketten vanaf €99,-. 

Percentage van het budget

Bij grotere projecten kan de prijs gebaseerd zijn op een percentage van het totale budget dat wordt besteed aan verbouwing, meubels en decoratie. Dit percentage varieert doorgaans tussen 10% en 30%.

De kosten van een interieurontwerp kunnen variëren van een paar honderd tot duizenden euro’s, afhankelijk van de omvang en moeilijkheid van een project. Het is dus belangrijk om te onthouden dat een professioneel ontworpen interieur niet alleen mooi is, maar ook de waarde van je huis kan verhogen en natuurlijk je levenskwaliteit kan verbeteren.

Voordat je van start gaat met een samenwerking met een interieurontwerper, is het slim om voor jezelf een budget vast te stellen en deze met de ontwerper te bespreken. Zo krijg je een realistisch beeld van wat je kunt krijgen voor jouw budget.

Wat kost een interieuradvies: hier vind je de antwoorden op al je vragen!

Hoe worden de kosten van een interieuradvies bepaald?

prijzen interieuradviseur

De kosten van een interieurontwerp zijn natuurlijk afhankelijk van de grootte van het project. Voor hoeveel kamers je bijvoorbeeld een advies wilt, of hoe groot de ruimte is waarvoor je hulp zoekt. Een aantal factoren die een interieurontwerper meeneemt in het bepalen van de prijs van een project:

  • De grootte van de ruimte: een grote ruimte inrichten kost natuurlijk meer tijd dan een kleine ruimte
  • Het aantal ruimtes: hier geldt hetzelfde principe.
  • Complexiteit van het ontwerp: wil je veel speciaal ontworpen elementen zoals ingebouwde meubels of op maat gemaakte onderdelen? Dat kost meer tijd en vergt een ander ervaringsniveau, dus zullen de kosten hoger uitvallen.
  • Materialen en meubels: Het ligt er aan wat je zoekt in een ontwerp, daarover hieronder meer, maar als je ook nieuwe meubels wilt en bijvoorbeeld nieuwe vloeren en raamdecoratie, dan lopen de kosten logischerwijs op. Sommige interieurontwerpers kopen de meubels zelf voor de klanten in en nemen dit qua prijs mee in het project, maar het kan ook zijn dat de ontwerper je alleen adviseert over welke meubels goed zouden passen.Bij Cahaia bieden we in ons Digital Design Plan bijvoorbeeld een meubelplan (een indeling met welke meubels waar goed zouden passen, met moodboard) zodat je een beeld krijgt van hoe je de ruimte goed zou kunnen inrichten. Daarbij ontvang je een overzicht met waar je deze meubels bijvoorbeeld aan zou kunnen schaffen, met een kortingscode. Uiteraard ingesteld op je budget
  • Reistijd en locatie: als je een advies zoekt van een ontwerper die bij jou thuis komt, dan hangen de tarieven vaak ook af van waar je woont. 

Wat krijg ik bij een interieurontwerp?

wat kost een interieuradvies

Simpel gezegd is dat afhankelijk van wat je nodig hebt. Logisch he?

Voordat je kunt bepalen wat je nodig hebt begin je vaak met het bedenken voor welke ruimtes je advies zoekt. Gaat het bijvoorbeeld alleen om de woonkamer, of de werkkamer? Of wil je een hele verdieping aanpakken? Vervolgens kijk je of je je meubels en de indeling wilt behouden en bijvoorbeeld vooral de sfeer d.m.v. muurkleuren of een nieuw behang wilt aanpakken, of dat je eigenlijk de hele boel wilt omgooien en een heel nieuw interieur voor de ruimte(s) zou willen.

Maar, hoe gaat een interieuradviseur dan aan de slag? Een volledig interieurontwerp bestaat vaak uit:
 
Een ruimtelijke indeling

Als eerste kijkt een ontwerper naar hoe je een ruimte efficiënt kunt indelen. Daarin kijkt de ontwerper naar de functie van de kamer: hoe je de ruimte gebruikt en wie gebruiken de ruimte? Heb je ruimte nodig om te werken, of speelruimte voor kinderen, of is de kamer vooral een plek om op de bank te ploffen en films te kijken? Zo kan de ontwerper bepalen welke meubels je nodig hebt, maar ook hoe de looplijnen lopen en hoeveel ruimte is er nodig tussen de meubels. Hoe gebruik je de ruimte optimaal? 

Kleur- en materiaalkeuze 

Vervolgens wordt er gekeken naar de sfeer en welke kleuren goed passen. Welke verfkleuren, behang, vloer en andere afwerkingsmaterialen passen goed bij de functie en jouw persoonlijke stijl? 

Meubelplan

Welke meubels zijn er nodig, passen goed in de ruimte, passen bij de stijl en in het budget?

Optioneel:

  • Verlichting: Het ontwerpen van de juiste verlichting om bijvoorbeeld de sfeer en functionaliteit te verbeteren.
  • Accessoires en decor: Denk aan het kiezen van decoratieve items, zoals kunstwerken en accessoires om de ruimte af te maken.

Bij Cahaia hebben we, naast de optie tot alleen een adviesgesprek, bijvoorbeeld twee pakketten: Room Refresh voor als je vooral de sfeer wilt aanpakken d.m.v. nieuwe muurkleuren, raamdecoratie en eventueel een nieuwe vloer. En daarnaast het Digital Design Plan, waarbij je een volledig interieurontwerp ontvangt zoals hierboven omschreven. Je kunt al onze pakketten hier bekijken.

Weet je niet welk ontwerppakket het beste bij je past? Doe de quiz!

Onze interieurontwerp pakketten

Room Refresh

€549,-

€385,-

Dit pakket is perfect voor jou als je tevreden bent met de huidige opstelling van je kamer en meubels, maar extra sfeer en persoonlijkheid wilt toevoegen of de look & feel wilt aanpassen.

Naast een online intake met een interieurontwerper om jouw wensen te bespreken, krijg je een op maat gemaakt plan met aanbevelingen voor de perfecte muurkleuren en/of -bekleding, vloer- en raamdecoratie voor één kamer. Daarnaast ontvang je ook advies waar je deze items met een exclusieve kortingscode kunt aanschaffen. Hierdoor verdien je al snel de investering in dit pakket terug. Klinkt goed, toch?

Digital Design Plan

€1299,-

€870,-

Het Digital Design Pakket is dé ultieme oplossing om een compleet, professionele make-over te geven aan één specifieke ruimte in jouw huis.

Scroll naar boven