Een kleine woonkamer inrichten

Slimme trucs om optimaal gebruik te maken van je ruimte als je een kleine woonkamer inricht

Je kleine woonkamer optimaal inrichten

Oké, stel je voor dat we aan een tafel zitten, en we hebben het over die gezellige, maar toch een beetje krappe woonkamer van jou. Hoewel je huis heel gezellig en sfeervol is, lijkt het soms te krimpen naarmate je meer spullen verzamelt. Je woonkamer is natuurlijk wel de plek waar je graag een film kijkt of wat tijd doorbrengt met vrienden en familie. Maar waar vind je plek om te kunnen werken? En waar laat je al je vrienden als ze over de vloer komen? Hoe kun je je kleine woonkamer het beste inrichten?

Het is geen geheim dat de meeste mensen in de stad in kleine ruimtes wonen. Dat betekent echter niet dat je genoegen moet nemen met een krappe, ongeorganiseerde woonkamer. Sterker nog, er zijn veel slimme trucs om zelfs de kleinste ruimtes in je huis optimaal te benutten. Dus, laten we eens kijken hoe je die kleine woonkamer omtovert tot een functionele, stijlvolle ruimte waar je lekker kunt leven.

De optimale indeling bij het inrichten van een kleine woonkamer

Het begint allemaal met een slimme ruimte-indeling en doordachte planning. Het doel is namelijk om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten. Klinkt moeilijk, hoeft het niet te zijn. Begin met het meten van je woonkamer, teken een simpel plattegrondje op schaal op een A4 en bedenk welke activiteiten er plaatsvinden. Wil je een zithoek, een eethoek, een werkruimte? Of allemaal? 

Tips van Cahaia’s interieurontwerpers:

Een goed doordachte ruimte-indeling helpt je bij het organiseren van je woonkamer. Denk na over de locatie van de deur, ramen en eventuele ingebouwde elementen zoals haarden. Waar staan je meubels nu en van waar naar waar loop je meestal door de ruimte? Begin bij je ochtendroutine en ga zo de hele dag door. Zet die looplijnen op je A4. Dit zal je helpen bepalen welke plekken je het meest gebruikt, waar je meubels kunt plaatsen en waar je juist ruimte wilt hebben zodat je geen obstakels in die kleine woonkamer van je neerzet.

Een slimme truc is om je zithoek in de buurt van het raam te plaatsen om optimaal gebruik te maken van natuurlijk licht. Dit geeft de illusie van ruimte en een luchtig gevoel in je kleine woonkamer.

Meubels om een kleine woonkamer mee in te richten

kleine woonkamer inrichten meubels

De juiste meubels kiezen is ontzettend belangrijk als je een kleine woonkamer wilt inrichten. Want tja, meubels nemen ruimte in en zoveel heb je daar niet van. 

Tips van Cahaia’s interieurontwerpers:

 • Kies voor meubels met poten in plaats van massieve blokken. Dit geeft een optisch gevoel van lichtheid en ruimte doordat er ruimte onder het meubel blijft. 
 • Denk aan multifunctionele meubels, zoals een slaapbank of een uitschuifbare eettafel. Deze meubels passen zich aan, aan wat van een meubel nodig hebt en besparen ruimte.
 • Maak gebruik van wandmontage voor je tv en boekenplanken om de vloerruimte vrij te houden.
 • Investeer in een paar kwalitatief goede meubelstukken in plaats van veel kleine stukken in allemaal verschillende kleuren en stoffen, wat de ruimte rommelig kan maken.

Nu we de basis hebben gelegd, gaan we verder met multifunctionele meubels en slimme opslagoplossingen. Kleine woonkamers kunnen zowel functioneel als stijlvol zijn, en we gaan je laten zien hoe!

Multifunctionele meubels

slaapbank opbergruimte woonkamer
Nog even over die multifunctionele meubels…

Eén van de beste manieren om ruimte te besparen als je een kleine woonkamer inricht is door te investeren in multifunctionele meubels. Deze slimme stukken zijn ontworpen om meerdere doelen te dienen, waardoor je ruimte bespaart en je meubels veelzijdiger kunt gebruiken.

Hier nog een paar tips van onze interieurontwerpers:

 • Slaapbanken: Dagelijks zitcomfort, ’s nachts een bed

Een slaapbank is een fantastische aanwinst voor een kleine woonkamer. Ok, ze liggen niet áltijd lekker, maar het kan een super slimme oplossing zijn als je in een appartement van formaat bezemkast woont en je vaak logées over de vloer hebt. Overdag is het een comfortabele bank om op te loungen en ’s nachts kun je het eenvoudig uitklappen tot een bed voor gasten. Er zijn veel stijlvolle opties beschikbaar, dus je hoeft geen concessies te doen op design.

 • Uitschuifbare eettafels: ruimte om te eten en te werken

Een uitschuifbare eettafel is een slimme optie voor je woonkamer als je van plan bent om regelmatig over de gasten over de vloer te krijgen of als je extra werkruimte nodig hebt. Je kunt je tafel klein houden als je alleen bent, maar het uitbreiden als je gasten hebt.

 • Opklapbare meubels: ruimte voor beweging

Als je de ruimte wilt maximaliseren wanneer dat nodig is, overweeg dan opklapbare meubels. Er zijn opklapbare tafels, stoelen en zelfs complete bureaus die je kunt opbergen als je ze niet gebruikt. Kun jij af en toe je yogamatje uitslaan voor een work-out sessie.

 • Slanke tv-standaards: ruimte voor entertainment

In plaats van een groot tv-meubel, kies je voor een wandmontage om je tv op te hangen of kun je een toffe standaard gebruiken om je tv op te zetten. Dit geeft je meer vloerruimte en een opgeruimde uitstraling. Plus, je kan je tv op precies de goede hoogte hangen! Kijkt lekker weg.

Een kleine woonkamer inrichten = spullen slim opbergen

opbergruimte kleine woonkamer

Een kleine woonkamer inrichten betekent vaak jongleren met beperkte ruimte, en slimme opslagoplossingen zijn daarin de sleutel tot succes. Hoe kun je optimaal gebruik maken van je ruimte zonder dat het rommelig aanvoelt?

Het antwoord is: slimme opslagruimte. Als je rommelige hoeken en overvolle planken wilt vermijden, denk dan hier eens aan:

 • Geheime opbergruimtes: Klinkt sneaky, is het niet. Denk aan kisten die dienst doen als salontafels, of banken met opbergruimte onder de zitkussens. Deze oplossingen geven je extra ruimte om spullen op te bergen zonder dat het in het zicht ligt. Super fijn dat je spullen uit de weg zijn én dat je er makkelijk bij kunt. 
 • Wandplanken: Wandplanken kunnen je helpen om decoratieve items en boeken op te bergen zonder vloerruimte in te nemen. Plaats ze boven ooghoogte om de kamer groter te laten lijken. Staat ook nog eens super gezellig!
 • Minimalistische inslag: Zorg ervoor dat je alleen de items bewaart die je echt nodig hebt. Minimalisme kan je helpen om te ontdoen van overbodige spullen en meer ruimte te creëren.
 • Plek onder je bed: verhoog je bed iets en zorg voor lades die je onder je bed kwijt kunt. Dat is ruimte waar je anders niks mee doet. Perfect voor het opbergen van winter-/zomerkleding, kussens, dekens of kerstspullen. 
 • Bouw een boekenkast om de deurpost heen: Ziet er super tof uit. Stel al je boeken ten toon, maak wat ruimte voor een fotootje of een herinnering van een verre reis. Slim opbergen én een gezellige look!
 • Opbergen onder de trap: Maak planken of lades en werk met deurtjes om alle spullen uit het zicht te houden.

Zo, zo belangrijk: licht en kleuren in een kleine woonkamer

muurkleur kleine woonkamer

Het gebruik van licht en kleur is een krachtige manier om de het gevoel van ruimte in een kleine woonkamer te beïnvloeden. Dit betekent niet dat je alles per se RAL9010 hoeft te verven. Witte muren zorgen juist voor meer drukte in je hoofd, omdat het licht veel meer weerkaatst dan als je net een off-white zou kiezen. Maar goed, voordat we direct een keuze over kleur gaan maken, laten we eens kijken hoe je kleur kunt gebruiken om je kleine woonkamer groter te laten lijken.

Rekening houden met licht als je een kleine woonkamer inricht

Natuurlijk licht is een kostbaar goed bij het inrichten van kleine woonkamers. Het opent de ruimte en geeft een gevoel van lichtheid (duh: licht). Overweeg dit eens:

 • Raamdecoratie: Kies lichte, luchtige raamdecoratie die het daglicht maximaliseren. Vermijd zware gordijnen die de ruimte kunnen verkleinen. Wat goed werkt zijn plissegordijnen die in het kozijn vallen. Overdag zie je ze bijna niet, en in de avond neemt het niet veel visuele ruimte in.
 • Spiegels: Plaats spiegels tegenover ramen om het licht te weerkaatsen en de kamer ruimtelijker te maken. Spiegels geven ook een gevoel van diepte. Meer visuele ruimte!

Kleurgebruik in een beperkte ruimte

De kleuren die je gebruikt in je kleine woonkamer kunnen een grote impact hebben. Hier zijn enkele tips:

 • Lichte Kleuren: Gebruik lichte kleuren zoals wittinten, lichtgrijs of zachte pasteltinten voor muren en meubels. Lichte kleuren weerspiegelen het licht en geven de illusie van ruimte. Let hierbij dus op dat je niet té wit gaat. Kies liever voor een off-white. Let hierbij ook op waar het licht vandaan komt. Een raam op het noorden geeft meer blauw licht waardoor wittinten met een gele of rode invloed warmte geven. Bij licht uit het zuiden (warmer licht) kan het fijner zijn om voor een wittint met een koele ondertoon te gaan.
 • Accentmuur: Overweeg het schilderen van één muur in een wat andere kleur om diepte toe te voegen aan de ruimte. Let hier wel bij op dat je niet ineens een hele donkere kleur kiest, want dat zorgt er juist voor dat je ruimte veel kleiner lijkt.
 • Plafond: Schilder je plafond in een lichtere kleur dan je muren om het gevoel van hoogte te accentueren. Vooral fijn bij lagere plafonds.
 • Kleurcoördinatie: Zorg ervoor dat de kleuren in je woonkamer goed op elkaar zijn afgestemd voor een samenhangende uitstraling. Het beste is ervoor om meubels in lichtere kleuren te kiezen en kleur toe te voegen door accessoires. Denk aan een kussen in een gezellige roze tint, bloemen in een mooie vaas of een spiegel in een mooie lijst.

Een kleine woonkamer inrichten: wat je dus kunt doen

 Een kleine woonkamer inrichten hoeft geen moeilijke klus te zijn. Het is mogelijk om zelfs de kleinste woonkamers in te richten tot gezellige ruimtes waar je fijn kunt leven. Door slimme ruimte-indeling, multifunctionele meubels, slimme opslagoplossingen, het gebruik van licht en kleur, en door je te laten inspireren door geweldige voorbeelden, kun je jouw kleine woonkamer gezellig inrichten.

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met de tips en ideeën die je in deze blogpost hebt gevonden, en maak van je kleine woonkamer een ruimte waar je van houdt.

Toch nog wat hulp nodig van een expert? Plan eens een Virtual Consult in met één van onze interieurontwerpers. Met een online sparsessie van 45 minuten kunnen zij je geheid helpen met jouw interieurvraagstuk. We helpen je graag verder op weg naar jouw perfecte kleine woonkamer!

Scroll naar boven