Cahaia Blog / Interieuradvies

5 tips voor een duurzaam interieur

duurzaam interieur

Gepubliceerd op 5 september 2023

Duurzame dinsdag: tips om een duurzaam interieur te creëren!

Duurzame Dinsdag is een bijzondere dag in het jaar waarop we stilstaan bij duurzaamheid. Een dag waarop we niet alleen nadenken over hoe we duurzamer kunnen leven, maar ook specifiek hoe we dit kunnen toepassen in ons eigen huis. Het inrichten van ons interieur op een duurzame manier lijkt misschien ingewikkeld, want we denken al gauw aan nieuwe spullen kopen. Maar, er zijn een aantal dingen die we kunnen doen om voor een duurzamer interieur te gaan. Of het nu gaat om het kiezen van milieuvriendelijke materialen, het hergebruiken van meubels, of het ondersteunen van bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid, er zijn talloze manieren om bij te dragen. In dit artikel geven we je handige tips en ideeën om je te inspireren om keuzes te maken voor een duurzaam interieur. Voor je het weet wil je met deze tips van elke dag een Duurzame Dinsdag maken!

Tweedehands meubels kopen

duurzaam interieur

Wij zijn groot fan van tweedehands meubels matchen met moderne items! En wij niet alleen: vintage meubilair is al jaren aan een opmars bezig. Tweedehands shoppen is niet alleen goed voor een duurzaam interieur en je portemonnee, maar zorgt óók nog eens voor een persoonlijke sfeer in huis. Op online platforms zoals Marktplaats, Reliving, of Whoppah tal van tweedehands meubels vinden. Niet alleen bespaar je geld, maar door tweedehands te kopen verminder je ook de vraag naar nieuw geproduceerde meubels.

Tips van Cahaia:
 
  • Mocht je een item in de winkel tegenkomen of fan zijn van een bepaald interieurmerk, zet dan op Marktplaats een notificatie aan. Zo krijg je een bericht wanneer het item op Marktplaats verschijnt.
  • Naast Kringloopwinkels bezoeken kun je ook eens een kijkje nemen op jaarmarkten of kofferbakmarkten. Op vlooienmarktenkalender.nl vind je een agenda met allemaal verschillende markten!

Meubels opknappen helpt je ook aan een duurzaam interieur

meubels opknappen

Heb je nog een kastje staan dat nét niet helemaal in je huidige interieur past, maar prima nog een aantal jaar mee kan? Overweeg dan eens om jouw huidige meubelstukken een make-over te geven. Denk aan het opnieuw schilderen van een kast of het vervangen van de bekleding van een stoel. Het geeft je meubels niet alleen een tweede leven, maar zo kan je ook om unieke eye-catchers te creëren die passen bij jouw persoonlijke stijl!

Tip van Cahaia:
 
  • Geen zin om een hele houten tafel in de verf te zetten? “Dip” de poten dan in de een opvallende accentkleur, verf de onderste 1/3 of helft van de poten voor een onwijs leuk effect!

Duurzame verf

duurzaam interieur

Wist je dat er ook milieuvriendelijke verfopties zijn? Deze verven bevatten minder vluchtige organische stoffen (VOS) die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en je gezondheid. Ze zijn net zo effectief en verkrijgbaar in net zoveel kleuren als traditionele verven, dus waarom zou je niet de duurzame keuze maken? Bekijk bijvoorbeeld het merk Fairf eens!

Een duurzame vloer? Bamboe en kurk!

duurzame vloeren: bamboe en kurk

Toch een nieuwe vloer erin? Overweeg duurzame vloeropties. Bamboe en kurk zijn bijvoorbeeld snelgroeiende, hernieuwbare bronnen die minder impact hebben op het milieu dan traditioneel hardhout. Je kunt ook kiezen voor gerecyclede materialen, zoals gerecycled hout of tapijten gemaakt van gerecyclede vezels.

Kwaliteitsmeubels helpen ook in een duurzaam interieur

duurzaam interieur

We hebben allemaal op den duur weleens een nieuwe bank of tafel nodig, die we liever nieuw dan tweedehands kopen. Mocht je nu kiezen voor een nieuwe eye-catcher, probeer dan te gaan voor een meubel van goede kwaliteit dat nog járen meekan. Kijk eens of jouw favoriete merk binnenkort uitverkoop heeft of een outlet dag organiseert. Dat scheelt direct een hoop in de kosten! Het mooie met zo’n hoogwaardig meubel is dat het over het algemeen véél langer meegaat dan een Ikeabank waardoor je minder vaak een nieuw meubel hoeft aan te schaffen en dus minder grondstoffen verbruikt. Plus: wanneer je het zat bent en weer een nieuw item wilt, kun je zo’n kwaliteitsbank makkelijk weer op een platform als Marktplaats of Reliving verkopen voor een mooie prijs.

 

Duurzaamheid is meer dan een trend – dat moge tegenwoordig wel duidelijk zijn. Door bewustere keuzes te maken over ons interieur, kunnen we een positieve impact hebben op onze planeet. Laat Duurzame Dinsdag dus niet beperkt blijven tot één dag per jaar, maar laat het de inspiratie zijn om vaker voor een duurzame optie te kiezen!

Wil je deskundig advies over jouw eigen ruimte, rechtstreeks van een interieurontwerper? Bekijk dan onze designpakketten om samen te werken met één van onze professionele ontwerpers.

Scroll naar boven